Logg inn

De ­feirer den glemte festen

Barnehager og skoler i hele Norge gjør seg klare til å feire engelen Mikael. Kirkens forsøk på å gjenreise Mikkelsmess er derimot ikke blitt noen suksess.

– Hånden på skjeftet, folkens!

Det ropes til kamp. Barna griper mot hoften, mot hvert sitt luftsverd:

«Vi er St. Mikaels riddersmenn. Dragen temmer vi med sverd. Alle som dragen temme kan, er en St. Mikaels riddersmann.» synger de.

Vi er i steinerbarnehagen Mikaelgården på Bøler i Oslo. Her har ungene den siste uken forberedt seg på høstens store festdag. Fredag 29. september er nemlig Mikaeli, eller mikkelsmess som den kanskje først og fremst er kjent som. Før var dette en av de virkelig store høytidsdagene i året. Men i dag er steinerbevegelsen ganske alene om å markere St. Mikael.

– Jeg tenker at Steinerbevegelsen har ivaretatt noe av det sentrale ved mikkelsmess. Mens det virker som at kirken ikke vet hva de skal gjøre med dagen, mener kunsthistoriker Kirsten Stabel.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer

Prøv Vårt Land digitalt i 3 uker gratis

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne.

Les også