Logg inn

Små sko, stor tro

For ikke lenge siden betraktet kirken barn som tomme kar som skal fylles opp. Slik er det ikke lenger.

Barn i kirkene har blitt mer synlige. I Den norske kirke er de aktive i gudstjenesten og deler ut nattverd, blant annet.
En forklaring ligger i verdensrommet. Vi skal mer enn 50 år tilbake i tid. Det handler om moderne barndom.
– Det skjedde noe i USA etter Sputnik-sjokket, sier Anne Inger Helmen Borge, psykolog og professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.
Da Sovjet sendte opp romsonden Sputnik 1 i 1957, forsto amerikanerne at russerne lå lenger framme i kunnskap og kompetanse enn de hadde trodd. Amerikanerne gransket skolesystemet og forsto at kunnskapsnivået måtte økes. Teoretikere mente at barn kan lære for eksempel fysikk bare man legger til rette for barns nivå, forteller Helmen Borge. Man ble også opptatt av å få fram intelligens og kreativitet som ligger i hvert menneske, den såkalte evnereserven.
– USA tok igjen Sovjets forsprang i kunnskap og greide å bygge opp så mye kompetanse at de ble ledende i romkappløpet, sier psykologiprofessoren.

LES OGSÅ: Hadia Tajik: Send barna til kirken


Medbestemmelse

Den nye innsikten ble importert til Norge.
Ny kunnskap i læringspsykologien på 70-tallet nådde norske pedagoger og psykologer gjennom lærebøker. Det kompetente barnet ble nedfelt i den norske skolens læreplaner. Barn skulle høres og tas på alvor.
– Barn har fått rett til medbestemmelse, også i barnehagen. Det gir en kvalitetsheving i hverdagen for barn. Vi forstår barn bedre, sier Anne Inger Helmen Borge.
Selv om hun skulle ønske samfunnet hadde kommet lenger i synet på barn, har vi likevel kommet langt: Verdens første barneombud ble opprettet i Norge. I rettsvesen, i politiet og i skolen blir barn lyttet til. Utviklingspsykologi, som er Borges spesialområde, har høy status ved universitetene.
– Det er en positiv utvikling. Barn får tidlig sosial kompetanse og et sterkt selvbilde, sier professoren.

LES OGSÅ: – La barna gå i kirken

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer

Prøv Vårt Land digitalt i 3 uker gratis

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne.

Les også